Ревю на албума VECTOR от HAKEN

Здравейте, приятели

     Понеже наскоро реших да се впусна в дебрите на прогресив рока и метъла започнах да слушам традиционните групи като Dream Theater, Pink Floyd, Yes, Rush и т.н. Няма да скрия, че бях много впечатлен от стилът като цяло. Затова се впуснах още по-надълбоко и съвсем случайно се натъкнах на групата HAKEN. Оказа се, че те са едни от най-новите представители на прог-метъла, британци имащи зад гърба си пет дългосвирещи албума. Останах доста впечатлен и очарован. Затова реших да споделя мнението си с вас относно техният последно записан албум със заглавие "Vector", който е с продължителност 45 минути и 44 секунди като се състои от 7 песни. Самият албум е като рок-опера, разказваща за злокобния интерес на доктор към специфичен пациент.
  • Първото парче от албумът е озаглавено "Clear", инструментал, бележещ началото на албума. Звученето може да се опише като подобно на "Фантомът на операта". Тази запленяваща и всъщия момент тайнствена, загадъчна мелодия е дело на клавириста на групата Диего Техеда (Diego Tejeida).
  • Следващото парче е едно от най-лесно запомнящите се и пристрастяващи песни на HAKEN - "The Good Doctor". Това е първата тяхна песен, която слушах и също така, първият сингъл от албума. Песента ни среща за първи път с Доктор Рекс. Гледната точка се върти около пациента, който е описан като кататоничен, но умът му е изпълнен с халюцинации и спомени. Това парче се отличава доста от останалите песни на групата, най-вече със своята малка дължина (около 4 минути), но не и липсва нищо.
  • Стигнахме до третата песен от албума със заглавие "Puzzle Box". Парчето започва с тежки рифове и тежко звучене от осем-струнните китари. Целият албум звучи много зареждащо и енергично, благодарение на бас секциите на басиста Конър Грийн (Connor Green). Гледаната точка този път е към пациента и неговата невъзможност да разбере светът около него. Песента е вторият сингъл от албума. Много ми харесва смесицата от технични рифове с електронното звучене на заден план.

  • И така предвижихме се до четвъртата песен от този уникален албум - "Veil". Смея да твърдя, че това е любимото ми парче от "Vector". 12:30 минутна прог-метъл песен започваща със запомнящо се интро на пиано, преогресиращо към тежки, технични рифове присъщи за HAKEN. Китарните сола в песента са едни от най-емоционалните и техничним които съм чувал. Всеки член дава всичко от себе си, като резултатът е енергично парче, което кара слушателя да стане и да куфее.
     
  • След такава песен като "Veil", HAKEN не спират до тук с тежките песни в този албум. Парче № 5 е "Nil by Mouth" - изпълнен с обрати, тежки рифове, мелодични отклонения, запленяващ слушателя инструментал с продължителност 7 минути и 11 секунди. Тук отново се доказва способността на групата да изумява с креативност и умения. Смесицата от най-различни елементи допринася още повече за звученето на тази песен.
  • Шестата песен от албума е озаглавена "Host". Тук HAKEN вземат крачка назад с тази мелодична и по-леко звучаща песен. Звученето леко ми напомня за някоя от песните на една друга шведска прогресив легенда - OPETH. Почти седем минутната песен, представя отчаянието на пациента, като за това усещане допринасят вокалите на Рос Дженингс (Ross Jennings). В края си, песента става по-енергична, но не колкото предишните парчета.
  • И така стигаме до последната песен от албума -"A Cell Divides". Третишт сингъл от "Vector" започва, да го наречем ударно. Тежък djent риф слага началото на парчето, като трябва да се отбележи изключителните Конър Грийн и Рей Херне (Raymond Hearne), които движат песента. Текстът отново се спира на пациента, който след експериментите на Доктора претърпява генни мутации.
   Завършвайки ревюто на този великолепен албум, няма как да не отбележим музикалният талант на всеки един член от бандата, който е дал всичко от себе си:
  • Рос Дженингс (Ross Jennings) - вокали
  • Ричард Хеншал (Richard Henshall) - китара, пиано
  • Чарли Грифитс (Charlie Griffiths) - китара
  • Диего Техейда (Diego Tejeida) - клавишни, звуков инженер
  • Конър Грийн (Conner Green) - бас китара
  • Рей Хейрне (Raymond Hearne) - ударни
Официален сайт на HAKEN.

Коментари